Günümüzde yankesiciler birçok yöntemle karşımıza gelmektedir. Bu yöntemler arasında en fazla öne çıkanı ise kaldırımcılık olarak adlandırılıyor. Halk arasında çok bilinmemesine rağmen, hırsızlıkların yarısı bu şekilde yapılıyor. Peki nedir bu kaldırımcılık yöntemi? Nasıl yapılır? Ne gibi önlemler alınması gerekir?
Kaldırımcılık ne demek? Nerelerde yapılır?
Kaldırımcılık yöntemi sıklıkla AVM, pazar yeri gibi alışverişin ve kalabalığın yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirilen bir yankesicilik yöntemidir. Bu yöntemde yankesiciler kalabalık bir mekana girerek gözlerine kestirdikleri kurbanı takibe alırlar. Müşteri gibi davranan hırsızlar, kurbanın kişisel eşyalarının üzerine kendi eşyalarını bırakırlar. Bir süre sonunda olay mahallinden ayrılırken, kendi eşyasıyla beraber kurbanın çantasını da alıp hızla uzaklaşırlar. Bu yöntemi kullanan hırsızlar fark edilmemek için giyimlerine, hal ve tavırlarına özellikle dikkat ederler ve göze batmamaya özen gösterirler.
Yankesicilik nedir? Nasıl yapılır?
Yankesicilik, vatandaşların üzerlerinde bulunan veya bir yere bıraktıkları para, çanta, cep telefonu gibi değerli eşyaların el çabukluğu yöntemi ile fark edilmeden çalınmasıdır. Yankesiciler, hedeflerinde olan kişilerin eşyalarını çalmak için silkeleme, üçkağıtçılık, cepçilik, sahtekarlık, kaldırımcılık gibi birçok yöntem uygular.
Kaldırımcılıkta hangi yöntemler kullanılır?
Kaldırımcılık yöntemi, uygulanan mekana göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kadın kuaförlerinde ve butiklerde masaya bırakılmış çantaları gözüne kestiren yankesiciler, ortada duran çantaların üstüne montlarını bırakıp bir süre beklemeye başlarlar. Mekanın yoğun olduğu bir anı kollayan hırsızlar, daha sonra geleceklerini bahane ederek montla beraber kurbanın çantasını da alıp uzaklaşırlar.
Olayın sıklıkla yaşandığı bir diğer yer ise alışveriş yapılan mağazalar. Öncelikle, kurbanların giyinme kabinine girmesi beklenir. Kıyafetlerini ve çantasını kabinde bırakan habersiz vatandaş, kıyafetine bakmak için dışarı çıktığında, hızlı bir şekilde kabinden çantasını alan hırsız oyalanmadan mağazayı terk eder.
Kötü niyetli kişilerin hedefinde olan diğer bir diğer grup ise mağaza sahipleridir. Firma sahiplerinden bilgi almak amacıyla yaklaşan yankesiciler, sürekli konuşarak mağaza sahibini meşgul ederler. Bu esnada masada duran cep telefonunu hızlı el hareketleri ile hafif hafif kendine doğru çeken hırsızlar, dükkan sahibi durumun farkına varmadan telefonu alır ve teşekkür ederek dükkandan ayrılırlar.
Bu tür hırsızlardan korunmak için neler yapılması gerekir?
Kaldırımcılık yöntemi aslında korunması en rahat olan hırsızlık türlerinden bir tanesidir. Kişiler, eşyalarına sahip çıktığı ve dikkatli olduğunda kaldırımcılık yönteminin yapılmasına imkan yok. Kaldırımcılık konusunda CNN Türk ekranlarına konuşan deneyimli Özel Dedektif Savaş Kurtbaba, bu tarz hırsızlık olaylarından korunmak için yapılması gerekenleri genel olarak ikiye ayırdı. İlk yöntem olarak işyerlerinin önlem alması gerektiğini vurgulayan Kurtbaba konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu tür iş yerlerinde özellikle dolapların olması gerekiyor. Çünkü hanımlar her yere çantalarını bırakabiliyorlar. Bu esnada hırsızlar bunu gözetliyor ve o çantayı oradan alıyorlar.” dedi.
Bir diğer yöntem ise kişilerin kendi eşyalarını koruması. Kurtbaba bu konuda “Bir kuaföre girdiniz, saçınızı yaptıracaksınız. çantanızı kucağınıza alın. Vatandaşlarımızın bu ve benzeri durumlardan korunmak için öncelikle bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olması lazım. Bir mağazaya alışveriş için girdiğinizde eğer bu hırsızlık metotları aklınızın bir köşesinde yer etmiş ise, refleks olarak çantanızı kabinde bırakmazsınız” diyerek vatandaşlarımıza uyarılarda bulundu. Hem işletmelerin hem de kişilerin bu ve bunun gibi yöntemler hakkında bilinçli olması gerektiğini özellikle vurguladı.