Anasayfa » Haberler » Şiddete uğrayan kadınlar ne yapmalı?

Şiddete uğrayan kadınlar ne yapmalı?

Şiddet gören kadınlar ne yapmalı? Şiddete uğrayan kadın nereye başvurmalı? Kadına şiddet ile nasıl baş edebilir? Özel Dedektif Savaş Kurtbaba açıklıyor.

Şiddete uğrayan kadınlar ne yapmalı?

Dünya sağlık örgütünün paylaştığı istatistiklere göre, her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde fiziki veya psikolojik şiddete maruz kalıyor. Kadınların yaşamış olduğu bu şiddet, psikolojik olarak travmalara yol açabiliyor. Peki şiddete uğrayan kadın ne yapmalı? Nereden yardım almalı? Kendini nasıl korumalı?

Şiddetin türü ne olursa olsun küçümsemeyin

Şiddet gören kadınlar genelde sorunların daha da büyümemesi adına gördükleri şiddeti gizli tutmayı tercih ediyor. Fakat bu sessiz kalma ve olayı kabullenme süreci bir kadının düşebileceği en büyük hataların başında geliyor. Fiziki ya da psikolojik şiddete uğrayan kadınların derhal bu durumu polise bildirmesi ve önlem alması gerekiyor. Başlangıçta önlem alınmayan bu tür durumların sonu ölüme kadar gidebiliyor.

Şiddet gören kadın nereye başvurmalı?

Şiddete uğrayan kadınlar, direkt Cumhuriyet Savcılığına başvurarak şikayetçi olabilirler. Savcılığın yanı sıra İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, Mor Çatı gibi kadın dayanışma dernekleri, belediyelerin Kadın Dayanışma Kolları, Alo 183 Sosyal Destek Başvurusu Hattı kadınların başvurabileceği yerlerin başında geliyor. Son dönemde e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan şikayetler de resmi başvuru sayılmaktadır. Çok acil durumlar için kadınlar; 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 112 Acil Servis numaralarını araması da yardım alması için yeterli olacaktır.

Şiddetin sonu ölüme kadar gidebiliyor

Erkekler tarafından uygulanan şiddet; başlangıçta bir tokatla başlarken, kadın ses çıkartmadıkça bu yaklaşımın dozu artarak ölümlere kadar gidebilir. Konusunda uzman isim Savaş Kurtbaba bu konuda kadınları şu şekilde uyarıyor: “Ben kadınlarımıza şunu öneriyorum, ufak bile olsa şiddete maruz kaldığınız an mutlaka gidip şikayetinizi yapın. Unutmayın ki ilk şiddet gördüğünüzde alttan alıp ses çıkarmazsanız, karşı tarafı daha da cesaretlendirmiş oluyorsunuz. Bunu kesinlikle hayatınızın bir parçası haline getirip, bununla yaşanmayı kabullenmemelisiniz.”

Kadın cinayetlerinin ortak özellikleri nelerdir?

Woman TV ekranlarında yayınlanan Kadının Gündemi programına katılan deneyimli Dedektif Savaş Kurtbaba konu hakkında şunları söyledi: “Kadın cinayetlerinde 1. sırada eşlerin / sevgililerin yaptığı cinayetler gözüküyor. Bu tarz cinayetler ağırlıkla kıskançlık yüzünden işleniyor.” dedi. En çok işlenen cinayet sebeplerini anlatmaya devam eden Kurtbaba “2. cinayet sebebi aile meclislerinin verdiği kararlar. Burada genelde töre sebebiyle; kız çocuklar, ailenin en küçük ferdi tarafından öldürülüyor. Ağrılıkta bu cinayetlerin sebebi namus cinayetleri oluyor. 3. sebep ise sapkın düşüncelere sahip kişilerin işlediği cinayetler. Bunlar da genelde platonik aşıklar oluyor.” dedi.

Şiddete uğrayan kadınlar ne yapmalı?

Şiddete uğrayan kadın nasıl ispat eder?

Fiziki şiddete uğrayan kadınların bunu ispatlaması için darp raporu alması gerekmektedir. Devlet hastanesine başvuran kadınların yaşadıklarını doktora anlatması ve muayene olduktan sonra aldıkları rapor ile polise başvurmaları gerekmektedir. Alınan rapor ile polise başvurduktan sonra Aile Mahkemesi’ne dilekçe veren kadın, kendine şiddet uygulayan kişi için uzaklaştırma kararı çıkartabilir. Uzaklaştırma kararı sonrası yapılması gerekenlere de değinen Kurtbaba “Uzaklaştırma kararı alınan kişi bu kurala uymaz, sizi rahatsız etmeye devam ederse bunu görmezden gelmeyin. Durumu hemen polise bildirmeniz gerekir. Kuralları yavaş yavaş esneten kişiler sonunda canınıza kast edebilir.” dedi.

Fiziksel ve psikolojik şiddet boşanmaya sebep olabilir mi?

Ülkemizde boşanma sebeplerinin başında aile içi şiddet gelmektedir. Eşinden sistematik bir şekilde şiddet gören ve boşanma kararı alan kadın polise giderek şikayette bulunmalıdır. Burada önemli olan husus kadının şiddet gördüğü haliyle, kıyafetlerini değiştirmeden polis merkezine gitmesidir. Kadının durumu göz önünde bulunarak hazırlanan rapor boşanma davasında kadının elini ciddi oranda güçlendirecektir. Boşanma davasının açılması esnasında Aile Mahkemelerinden yahut Cumhuriyet Savcılıklarından ‘’Koruma Kararı’’ talep edilebilir.

Şiddet sadece fiziksel değildir. Ekonomik, psikolojik, ve cinsel olabilir. Psikolojik şiddet özellikle kadın erkek ilişkilerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Psikolojik şiddet ispatı için eş tarafından atılan mesajlar, whatsapp yazışmaları, etrafınızda bulunan insanların tanıklıkları yeterli olacaktır.

Kadın sığınma evlerinde kalma süresi ve şartları nelerdir?

Psikolojik veya fiziki şiddete uğrayan kadınlar, uzaklaştırma kararı almasına karşın eşleri / sevgilileri tarafından hala tehdit ediliyorsa kadınlar bu durumda sığınma evlerine başvurabilirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve valilikler kadınları sığınma evlerine yerleştirebilir. Gizli tutulan noktalarda bulunan bu evlerde kadınlar 6 ay kalabilirler. Gerekli görülmesi durumunda bu süre daha uzatılabilir.

İlgili Haberler

Bu habere benzer ilginizi çekebilecek diğer yazılar
Evlenmeden önce nelere dikkat etmeliyiz?

Evlenmeden önce nelere dikkat etmeliyiz?

Evleneceğimiz kişiyi seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Dedektif Savaş Kurtbaba evlilik öncesi araştırma hizmetleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Aldatan erkek nasıl anlaşılır?

Aldatan erkek nasıl anlaşılır?

Aldatan erkek belirtileri nelerdir? Aldatan erkek nasıl anlaşılır? Aldatan erkek nasıl davranır? Özel dedektif Savaş Kurtbaba'dan konuyla ilgili ipuçları.

Vatan Şaşmaz cinayetinin ayrıntılı çözümü

Vatan Şaşmaz cinayetinin ayrıntılı çözümü

Sunucu ve oyuncu Vatan Şaşmaz cinayetine dair üçüncü kişi ihtimali üzerinde durulurken Emekli Cinayet Masası Dedektifi Savaş Kurtbaba konuya son noktayı koydu.

Galeri

Dedektif Savaş Kurtbaba, Korhan Berzeg’in şüpheli ölümüyle ilgili tüm gelişmeleri CNN Türk ekranlarında değerlendirdi.
Dedektif Kurtbaba, CNN Türk ekranlarında yorgun mermi cinayetleriyle ilgili alınabilecek önlemleri anlattı.
Savaş Kurtbaba, şüpheli bir şekilde gemiden düşen Dilek Ertek dosyası hakkında konuşuyor.
Dedektif Savaş Kurtbaba, FOX TV’de yayınlanan “Fulya ile Umudun Olsun” programında 160 bölüm program yaptı. Birçok dosya aydınlatıldı.
Ruhsatsız silahlarla gerçekleşen yorgun mermi olayları can almaya devam ediyor.
Dedektif Kurtbaba motosiklet tetikçiliği yöntemiyle işlenen cinayetleri değerlendirdi.