Telefon Dolandırıcılığı nedir?
Telefon dolandırıcıları günümüzde, kendilerini en çok polis, asker ya da savcı olarak tanıtarak para, altın gibi isteklerde bulunuyorlar. Sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer durum ise “hediye ödül kazandınız; fakat ödülü almak için para göndermelisiniz, kart bilgilerinizi bizimle paylaşmalısınız” tarzında söylemler oluyor. Bu tarz yöntemler ile insanların mağdur edilmesine genel olarak telefon dolandırıcılığı deniyor.
İkna kabiliyetleri sayesinde, dolandırıcılar hedef aldıkları kişileri kolaylıkla manipüle ederek yaptırmak istedikleri işler için yönlendirebiliyorlar. Dolandırıcılar, telefon ile ulaştıkları mağdurlara söyledikleri yalanlar sayesinde, normal şekilde düşünmelerini engelliyorlar ve bu yalanlara inanmalarını sağlıyorlar. Telefon dolandırıcılığı amacıyla vatandaşları arayan bu dolandırıcılar, “Terör örgütü bilgilerinizi ele geçirdi”, “Sizin adınıza yasal olmayan işlemler yapılmış” gibi söylemler ile karşı tarafı kandırarak her istediklerini yaptırabiliyor.
Dolandırıcıların yarattığı panik havasından etkilenen vatandaşlar içlerinde bulundukları durumun tuzak olduğunu düşünemiyorlar ve telefonda gelen tüm talimatları istemsizce uyguluyorlar. Telefonla arayan kişiler bu yöntemler ile mağdurların; verilen hesap numarasına para yatırmasını, evlerini, araçlarını satmasını, evlerinde bulunan nakit, altın gibi maddi değeri yüksek birikimlerini vermesini sağlayarak menfi amaçlarına ulaşıyorlar.
Dolandırıcılar kimleri hedef alıyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sıklıkla SMS yolu ile vatandaşlara ulaşıp konu hakkında uyarması, televizyon ekranlarında kamu spotu olarak tehlikeyi paylaşmasına karşın hâlen bu tarz dolandırma durumları yaşanabiliyor.
Telefon dolandırıcıları genel olarak 60 yaş ve üzeri insanları hedef alıyor. Direkt aramalarda bu yaş grubu hedef alınmasına karşın SMS gönderme şeklinde yapılan dolandırıcılıklar da her yaş grubunu hedef alınabiliyor. Özellikle bahis sitesi adı altında gönderilen mesajlarda verilen yüksek oranlar, normal satış fiyatının yarısına satıldığı iddia edilen ürünler her yaş grup insanı etkileyebiliyor.
En çok kullanılan yöntem: Terör örgütü yalanı
CNN Türk ekranlarındaki A’dan Z’ye programına konuşan Dedektif Savaş Kurtbaba konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Maddi durumları iyi olan kişileri bir şekilde tespit ediyorlar. Bu kişilerin telefonlarını buluyorlar, daha sonra Skype üzerinden 155 numarası gözükecek şekilde mağdurlara ulaşıyorlar ve şahsı polisin aradığına ikna ediyorlar. Buradan sonra ikinci aşama başlıyor ve kurbanlar çoğunlukta terör örgütü hesabınıza erişti yalanıyla ikna ediliyor. Dolandırıcılar “Hesaplarınıza el koydular, sizin paranızın kullanıldığını tespit ettik, bu kişileri takip edeceğiz.” gibi söylemlerle kişiler panik durumuna sevk ediyorlar. Sürecin devamında bankada bulunan paranızı bize getireceksiniz denilerek mağdurların tüm nakitlerini bankadan çekmesi sağlanıyor. Dolandırıcılar çoğunlukta milli değerleri sömürerek aradıkları kişinin vatanı ve milleti için çok önemli bir iş yaptığına ikna edip kişi kahramanlaştırıyorlar. Son aşamada tamamen paralize edilmiş olan mağdura genelde güvenlik kamerasının bulunmadığı bir buluşma noktasına parayı bırakması söyleniyor ve buradan alınan para ile dolandırıcılar sırra kadem basıyor.“
Dolandırıcılara karşı ne gibi önlemler alınmalı?
Bu tarz dolandırma vakaları ile karşılaşmamak için gereken en önemli konuların başında, kişilerin vatandaşlık haklarının neler olduğunu bilmesi geliyor. Kanunen herhangi bir devlet görevlisinin, polisin, askerin ya da savcının vatandaşı direkt arayarak para istemesinin mümkün olmadığı bilinmelidir.
Öncelikli olarak bu tarz aramalarda dikkat edilmesi gereken nokta, dolandırıcıların arama yaptığı numaralardır. Bu aramalarda gözüken numaralar genellikle kendini farklı yapısıyla belli eder. (Örneğin: +155 1, +0 155 vb. gibi) Belli olan numaralar standart numaralandırmanın dışında farklılık gösterir ve geri arandığında asla ulaşılamaz.
Telefonda arayan kişinin talep ettiği kredi/banka kartı gibi bilgiler kesinlikle paylaşılmamalıdır. Bu tarz bilgiler dolandırıcıların eline geçtiği takdirde mağdurların banka hesapları boşaltılmakta ve kredi kartları kullanılmaktadır.
Vatandaşların önlem olarak neler yapması gerektiğine değinen Kurtbaba “Arayan kişi kendini kim olarak tanıtırsa tanıtsın, vatandaşlar kimlik bilgilerini, kart bilgilerini ve şifrelerini kimseyle paylaşmamalıdır. Bu tarz talepler geldiğinde telefon kapatılarak mutlaka emniyet birimlerine ilgili durum haber verilmelidir.” dedi.
Terör örgütü aldatmacası her ne kadar yaygın olsa da dolandırıcıların kullandığı; hediye ürün kazandınız, ücretsiz ürün deneme teklifleri, nakit ödüller, önceden onaylı krediler gibi vaatlere dikkat etmek gerekir. Bu gibi vaatlere her zaman temkinli ve şüpheci yaklaşmak gerekmektedir.